Lyžování v Japonsku

Jídlo, které reprezentuije lyžování v japonsku má barvu sněhu a skrývá spoustu překvapení i variant – ano, lyžování v japnsku je jako sushi.

Japonsko mě dostalo do kolen, na svahu i mimo něj. Toto je pohled instruktora lyžování a skialpinismu na sjezdovkách i na nekonečném lyžařském trenažéru. Lyžovat do Japonska jsme se s tátou vydali v únoru 2024 a nepřestaneme o něm mluvit dalších 10 let. Procestoval jsem 5 kontinentů a nejvíce miluju ostrovy, pokaždé jsou více odříznuté od vývoje a méně ovlivněné globálními trendy, drží si své unikátní zvyky, kuchyni i náladu. Naše vybraná destinace byla Nozawa Onsen na největším japonském ostrově Honšú, byť většina mých známých jezdí na Hokkaidó. Nozawa nabízí nejen sjezdovky, ale také noční život, obchůdky a restaurace, které v jiných střediscích nebývají běžné. Dost často se setkáte se středisky, které jsou pro lyžování, ne pro party (pokud jedete jinam, nezapomeňte si hrací karty). Lyžuji od 3 let a zážitek z japonského sněhu je pro Evropany téměř nevyvolatelnou vzpomínkou, čtěte dále a dozvíte se proč. 

Srovnání s Evropou

Kdy jste naposledy lyžovali čistě v přírodním sněhu? V Japonsku se vám to povede snad na 100%. Klouže to prostě trošku jinak, lépe. Nečekejte luxus. Co tím myslím? Alpská střediska, která považujeme za standard nejsou Japonsko. Lanovky jsou starší, podobně jako v menších zapadlých střediscích na českých horách, ale bez bezpečností výbavy. Některé nemají bezpečnostní hrazdy, nebo nemají tyče na odložení nohou. Ty hlavní lanovky mají bubliny a vyhřívaných 8 sedadel, nečekejte je automaticky všude. Pokud jste aspoň trošku jako my a chcete sjet všechny sjezdovky a jet všemi vleky, rozhodně pojedete i na retro dvousedačkách. 

Největším rozdílem je pro mě jednoznačně množství a kvalita přírodního sněhu. Dalším bodem budou výrazně starší lanovky, které nám nijak nevadily. 

Lyžování

Mraky se honí z oceánu nad Čínské území, odkud se vrací zpátky nad Japonsko, kde se zastaví o japonské Alpy a z nich pak začne padat štěstí – až 20 m bílého štěstí za sezónu! Někdo sem míří za polštáři prašanu, ale není to jediný důvod proč jet lyžovat do Japonska. Díky unikátnímu klimatu padá nejčastěji opravdu prašan, který je jen zřídka kdy pokropen deštěm a tak nevznikají složité sněhovo-ledové vrstvy, jak jsme na ně zvyklí třeba z Krkonoš. Lyžování mimo sjezdovky je bezpečné, laviny nejsou pro Japonce obávaným tématem. Pokud hledáte freeride, najdete spoustu možností, každé velké středisko má dostatek míst, kam vyrazit. Svou lajnu si uděláte každých pár dní, nahoru nemusíte za svoje, ale vyvezete se lanovkou. Máte velkou šanci, že zažijete to, co my – během odpoledne a noci napadne skoro metr sněhu. Lyžování je v nádherných horách v rozlehlých areálech, kde však nejsou příliš nadšení, když vám spousta vyhrazeného místa na freeride nestačí a vy vyrazíte do zakázaných oblastí – odměnou jsou pak pokuty a neplatné cestovní pojištění. Podobně negativně se také dívají na lety dronem, byť po uzavření sjezdovek po půl páté. Sjezdovky uzavírají místní vlekaři a dávají si záležet na tom, aby na horách nikdo nezůstal.

Sjezdovky v Nozawa jsou široké, hodně příležitostí si najít obtížnost dle sebe. ana černých se tvořily klasické muldy z přírodního sněhu. Jízda mimo tratě je hodně jiná oproti Evropě hlavně kvůli stromům. Klem sjezdovek toti daleko častěji než smrky a jedle potkáte japonské břízy. Při pohledu z dálky tvoří kopce zajímavé obrázce, vypadá to, jako by je někdo obtáhl tlustým fixem – podobně jako když kreslí děti. Při jízdě mezi nimi oceníte tu spoustu místa a daleký rozhled, jen občas narazíte na schovanou spadlou nebo nízkou větev.

Schopnosti ostatních jezdců jsou různé, buď to jsou velmi ukáznění žáci některé z místních lyžařských škol, kterým se dá pohodlně vyhnout nebo velmi dobří jezdci. To platí zejména o snowboardistech. Jezdí jiným stylem než v Evropě na prknech spíše závodního typu a oblouky nádherně krájí, nesmýkají tolik. Radost pohledět.

Pokud jedete lyžovat jen jako součást většího objevování Japonska, všechno vybavení (včetně oblečení) si můžete půjčit celkem lacino (viz kapitola ceny). Při týdenním až dvou-týdenním pobytu se vám spíše vyplatí si své vybavení přivézt.

Noční lyžování je pouze v sobotu odpoledne, ale zato pěkné dlouhé, od 4 až do půl 9.

Ceny a nakupování

začnu informací, která se bude líbit těm, kteří lyžují už hodně sezón. V Japonsku jsou seniorské skipasy od 60 let. Jednodenní seniorský cca 700 Kč, dospělácký 890 Kč. Za večerní lyžování jsme dali bez rozdílu věku 312 Kč.

Šinkanzen Iiyama-Kyoto (s místenkou) se zastávkou v Kanazawa stál necelých 1.500 Kč na osobu, o trošku méně stál Šinkanzen s místenkou na trase Tokio-Iiyama. 

Pivo se pohybuje 800-1.200 yenů, tady 100-160 Kč. Nejlepší švestkové horké víno je v bistru Cafe Step za 700 yenů (90 Kč). Kafé nepijem, ale cena je taky velmi příjemná a to cca 50 Kč.

Večeře v restauraci vás vyjde podle toho, co si vyberete na 250-400 Kč (bez pití). Je ale možné, že si ji budete muset sami ugrilovat 🙂 Kdo zná korejské BBQ, ví o čem mluvím.

Půjčení setu lyže, helma, hole, boty vyšlo na 650 Kč na den v základní verzi, o 200 Kč více byl balíček VIP. S vícedenním půjčovným klesá cena, stejně jako u skipasů. Vybavení měli na začátku února dosta  nebylo třeba předem rezervovat. Vyřešili jsme do hodiny přímo na místě, jen oblečení a rukavice jsme měli vlastní.

Za ubytování jsme v 10/10 měsíc otevřeném Snow Palace Nozawa zaplatili 2.050 Kč/osobu. Na hotelu byly velké kuchyně pro vlastní vaření, jídelna, prádelna, krásné stylové pokoje a 50 m přes cestu byl onsen.

Logistika

Pravděpodobně bude vaše příletové místo Tokio nebo Ósaka, odtud se pohodlně Šinkanzenem dopravíte kamkoli do pár hodin. V aktuální situaci není nutné pořizovat žádný rail pass, doporučuji si ale vyřídit kartu na dopravu Suica (platná spíše pro Tokio, zajímavostí je, že se dá použít také v automatech na občerstvení). Slevové a jízdní karty můžete mít jako aplikaci s NFC telefonem. Na Šinkazen však dostanete papírový lístek, který nezahazujte, BUDETE JEJ POTŘEBOVAT PRO VÝSTUP!

V Japonsku funguje systém přepravy zavazadel stejně jako doručení zboží u nás z eshopu. V hotelu nebo v samoobsluze 7 Eleven vypíšete lístek, předáte kufry a jedete nalehko. Velmi se hodí, pokud máte sbaleno hodně věcí a chystáte se také poznávat města či dále cestovat. Je to služba za pár stovek a funguje spolehlivě a rychle (většinou naleznete své zavazadlo na druhé straně ostrova, na určeném místě – opět hotel nebo jiné 7 Eleven do 2-3 dní).

Nozawaonsen se nachází kousek od nám velmi dobře známého Nagana (hoši, děkujem!). Přestupuje se ve městě, kde se vyrábí elektroniky Iiyama. Tady přeskočíte na autobus (využijte express za 600 yenů) a za chvíli už jste v Nozawaonsen. Několikrát denně objíždí město skibus a sváží jezdce k vlekům, ale dá se v pohodě dojít i pěšky. U lanovek jsou uzamykatelné skříňky na boty (100 yenů).

Ubytování, stravování a noční život

Na sjezdovkách i mimo ně potkáte spoustu anime postaviček, nadšenců a hardcore jezdců. Obsluha v barech je velmi usměvavá a extra přátelská. Rozhodně sem nejezděte do apres-ski barů vysedávat a fotit se s pivem. Na japonských horách jsou lidé, kteří chtějí lyžovat a všechny občerstvení jsou na místě, ale nejsou dělané na to, aby někteří strávili den jen sezením tam. 

Rozhodně můžu doporučit restauraci s výběrem minipivovarů a burgerů 内田食堂 poblíž sports parku, kam se pravděpodobně dostanete jen lanovkami nebo místní kyvadlovou dopravou na sněžném skútru (zdarma). 

V hlavním centru je zase skvělé bistro Café Step, kde mají geniální horký trnkový likér. Hned vedle je restaurace v budově Gentarou, kde mají japonské steaky (s vlastní přípravou) nebo svařené víno (musíte zkusit). Celá tato ulice žije už odpoledne a centrum města taky. Bezpočet bister a samoobsluh v jihovýchodním asijském stylu, bary a restaurace západního stylu.

Mám rád mnoho japonských jídel, způsob servírování i pohostinnost. Na co jsem si ale nezvykl jsou porce. Připadal jsem si, jako bych jedl v dětské kuchyňce, jediné 2 věci normální velikosti byly příbory a cena. Pokud byste se báli, že se v tom nevyznáte a nevyberete si, před většinou restaurací jsou jídla vyrobena z plastu a nabarvená do reálných detailů. V jednom případě zašli tak daleko, že dokonce udělali na výstavku plastové pivo i s pěnou. A tam, kde to není, mají obrázkové menu. 

Nozawa se trošku vymyká jiným lyžařským střediskům na Honšú, nabízí totiž taky noční život. Jiná střediska nejsou tak rozlehlá a množství restaurací a barů je minimální. Než však zapadnete do baru, dejte si po lyžování koupel. Onsen je horká lázeň, tady jsou ty prameny přírodní. Většina z nich je dostupná volně a bez poplatku. Tyto lázně jsou pro umývání a relaxaci, dostupné po celý rok. Pánská a dámská část je povětšinou oddělena a voda zde dosahuje teploty cca 41°C.

Lidé a kultura

Japonsci jsou moc milí a veselí. Ve velkých a turistických střediscích se o vás budou pěkně starat. Obecně počítejte spíše se špatnou znalostí angličtiny, na jejich straně. Pomůžou rozhodně online překladače (s japonskou SIM kartou máte dost dat na její použití). Na venkově a v lyžařských centrech můžete bojovat s jakoukoli domluvou, pokud neumíte japonsky. A to dokonce i v turistickém informačním centru (true story). Pokud si dovedete představit retro záběry kalifornských pláží s nejvíce vystajlovanými surfaři (občas na ně narazíte i dnes), převeďte to na lyžování a jste v 80. – 90. letech v japonsku. Mi osobně se to strašně líbilo, všichni byli v pohodě a strašně trendy. 

Japonská kultura je na samostatný článek a nebudu to ani zkoušet otevírat v článku o lyžování. Co s lyžováním ale souvisí je respektování pravidel. Pokud někde je značka nebo si něco nepřejí, důrazně to hlídají. Obecně nejen na svahu je vidět, že v Japonsku je přezaměstnanost. U velku se to projevuje vysokým počtem vlekařů a například místo automatické brány pouští a zastavuje vstup k lanovce vlekař pohybem ruky. Podobných specifik můžete najít opravdu desítky a nebudu vám kazit možnost vlastního poznání. Klidně mi napište, jaké bizáry jste našli vy.

Pokud chcete poznat kulturní centra a budovy Japonska, určitě si nechte pár dní na Kyoto a Tokio.

Celkové hodnocení a tipy

Od lyžování v Japonsku jsem neměl vůbec žádné očekávání, ale mile mě překvapilo. Je to hodně retro, ale zároveň tak nějak více ryzí. Připadal jsem si méně ve spěchu a více ve spojení s horami a komunitou. Rozhodně se plánuji vrátit do tohoto regionu i poznat lyžování na Hokkaidó. 

Pokud bych jel poprvé, vůbec bych se toho nebál, ale nainstaloval bych si tyto aplikace:

  1. Google překladač – přeloží z fotky, dá se použít jako audio překladač na rozhovor atd
  2. Google mapy – pomohou najít dopravu, nástupiště, toalety, vodu (ve městech umí navigovat s rozšířenou realitou, stojí za to zkusit)
  3. SUICA card – průkazka a peněženka na MHD Tokio
  4. Navitime – aplikace pro zjišťování spojů a nákup jízdenek
  5. Booking – hledání ubytování
  6. Nerve (systém včasného varování před zemětřesením)

Jeďte lyžovat do Japonska pokud:

  • milujete lyžování a snowboarding
  • chcete zažít něco nového
  • máte na to čas 
  • chcete poznat úplně jinou kulturu
  • rádi jezdíte na přírodním sněhu
  • máte rádi ski touring (klidně lanovkou nahoru)
  • chcete si odpočinout a zpomalit (včetně onsenů)
  • potřebujete zažít něco nového a přitom cestovat v čase pozpátku

Nejezděte do Japonska lyžovat pokud:

  • chcete luxus služeb, materiálů jako v top střediscích Evropy
  • neumíte jazyk nebo si nechcete poradit jinak
  • chcete lyžovat jen na svazích světových pohárů
  • většina vaší dovolené je o párty
  • je české pivo nejlepší a všude jinde to stojí za h*vno

Pro snow.cz napsal Vašek Torčík, cestovatel, průvodce a ski instruktor ve SKI365.cz.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *